keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Synnytyskivut

Hyvä kunto on tärkeää kaikille ja harjoittelun voi aloittaa kotonakin. Kunto.net on koonnut eri tilanteisiin sopivia ilmaisia harjoitteluvideoita tavallisille ihmisille.

Synnytyskivut

Arvellaan, että raskaus nostaa kipukynnystä mm. lisäämällä endorfiinien, elimistön omien kipulääkkeiden, eritystä. Tästä huolimatta ensimmäistä kertaa synnyttävistä on 65 %:lla ja toista tai useampaa kertaa synnyttävistä lähes puolella kovia kipuja synnytyksen yhteydessä.

Alussa kipu aiheutuu kohdun suun avautumisesta ja kudosten venytyksestä. Myöhemmin sikiö painaa lantion kipuherkkiä alueita ja hermoja sekä ulos tullessaan aiheuttaa pehmytkudosten vaurioita.

Ensisynnyttäjillä on synnytyksen alkuvaihe pidempi ja myöskin kivuliaampi. Jos synnytys tapahtuu myöhemmällä iällä tai synnyttäjällä on ollut kuukautiskipuja, on synnytyskin yleensä kivuliaampi.

Jos synnyttäjä tietää synnytyksen kulun ja luottaa hoitohenkilökuntaan ovat kivutkin yleensä paremmin hallittavissa. Nykyisin on moninaisia keinoja synnytyskipujen lievittämiseksi.

Äitiysvalmennuksella ja rentoutuksen opettelulla on tärkeä osansa synnytyskipujen ehkäisyssä. Kipuhoidoista voidaan käyttää synnytyksen alkuvaiheessa esim. TNS sähkökipuhoitoa. Myös ilokaasua on käytetty kipujen helpottamiseen.

Kipulääkkeitä käytetään harkiten lähinnä peläten niiden vaikutuksia sikiön hengitystoimintaan.

Ns. epiduraalipuudutus ja selkäydinpuudutus ovat tehokkaimat synnytyskivun hoitomenetelmistä. Siinä annostellaan puudutinainetta lannevälistä asetetun katetrin avulla ja saadaan aikaan rajoittuneella alueella puudutus. Sen avulla synnytyskivut poistuvat.

Lisätietoa synnytyskivuista:

Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli synnytyskivuista.