keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Syöpäkivut

Hyvä kunto on tärkeää kaikille ja harjoittelun voi aloittaa kotonakin. Kunto.net on koonnut eri tilanteisiin sopivia ilmaisia harjoitteluvideoita tavallisille ihmisille.

Syöpäkivut

Syöpäkasvain tai sen etäispesäke on kivulias yli puolessa tapauksista. Kivun luonne ja voimakkuus riippuu siitä millä alueella muutos on ja miten suuria muutoksia kudoksissa on tapahtunut.

Noin neljäsosalla kipu ilmaantuu ensimmäisenä oireena kasvaimesta. Laajalle levinneessä syövässä kipuja noin 70 %:lla.

Kipu on yleensä siellä missä kasvain tai etäispesäke on. Kasvainsolujen ympäristöön erittyy aktiivisia aineita, jotka lisäävät kudosten turvotusta ja särkyä. Suurin osa kivuista syntyy suoraan kasvaimen aiheuttamana. Kuitenkin syöpäpotilaan kipu voi johtua muustakin syystä kuten migreenistä tai rappeutumasta.

Kasvain tai etäispesäke voi antaa kipua koska se painaa elimiä, hermoja, luita tai muita rakenteita. Syöpä voi tukkia elimen tai sen tiehyen, kivut voivat aiheutua tulehduksesta, muusta ärsytyksestä tai verisuoniston muutoksista. Lääke- tai sädehoidon voi myös olla kipuja. Pitkällisen alhaisen liikumisen vuoksi lihakset voivat jäykistyä. Masennuksen ja ahdistuneisuuden vuoksi kivut voivat pahentua.

Tavallisin syöpäkivun aiheuttaja on luuston etäispesäke. Usein myös hermokudosten ärsytys, kallonsisäisen paineen nousu tai sisäelimiä ympäröivien kalvojen venyttyminen voi olla kivun takana.

Luustossa olevan etäispesäkkeen aiheuttama kipu on yleensä jatkuvaa, jomottavaa tylppää kipua. Jos kipu äkillisesti pahenee voi takana olla luun murtuminen kasvaimen aiheuttaman luurakenteen heikentymisen seurauksena.

Hermorakenteiden puristuksen aiheuttamat kivut ovat usein luonteeltaan jatkuvia polttavia tai repiviä kipua, ja tutkittaessa voidaan havaita muutoksia ärsyyntyneiden hermojen toiminnassa.

Syöpäkivun parasta hoitoa ovat toimenpiteet, jolla kasvain saadaan häviämään tai pienenemään. Entistä useammat kasvaimet pystytään täysin parantamaan leikkausten, lääke- ja sädehoitojen avulla.

Tilanteissa, joissa parantava hoito ei onnistu voidaan kipuja yleensä lievittää. Sädehoidolla on mahdollista saada nopeaa kivunlievitystä aikaan. Sitä paremmin, mitä herkempi kyseinen kasvain on sädetykselle. Luuston etäispesäkkeissä kipu voi vähentyä jo muutamassa päivässä.

Perinteisen sädehoidon lisäksi on käytetty radioaktiivisia aineita, jotka kertyvät elimistössä kasvainten alueelle. Myös niillä on kipua lievittävää vaikutusta. Kasvaimissa, jotka jakautuvat nopeasti, on mahdollista saada syöpälääkkeilläkin nopeaa kivun helpottumista aikaan.

Lääkehoidolla voidaan myös hoitaa kipua ilman vaikutusta kasvaimen kehittymiseen. On järkevää aloittaa kivun hoito miedommista lääkkeistä ja edetä tarvittaessa vahvempiin.

Koska syöpäkipu on jatkuvaa, annostellaan lääkitys alusta alkaen ympäri vuorokauden. Tavoitteena on kivuttomuus eikä hoidossa odoteta kivun alkamista ennen uuden lääkeannoksen antamista. Näin selvitään yleensä kivun kanssa paremmin ja pienemmillä lääkeannoksilla kuin jos odotettaisiin kivun yltymistä pahaksi.

Lääkkeistä käytetään kaikkia kipulääkkeitä tulehduskipulääkkeistä vahvoihin oopiumin sukuisiin kipulääkkeisiin. Yleensä suun kautta annostelu on helpointa. Pistosten ja suonen sisäisen annostelun lisäksi on mahdollista antaa lääkitystä pumpun avulla jatkuvana ihonalaisesti tai selkäydinkanavaan.

Syövän onnistuneenkin hoidon jälkeen voi olla kipuja. Niitä voi syntyä leikkauksen tai sädehoidon jälkeen. Rintakehän leikkausten jälkeen jää yli 40 %:lle kipuja yli puoleksi vuodeksi. Näistä suuri osa vaatii kivun suhteen hoitotoimenpiteitä. Myös rinnan poistoleikkausten jälkeen noin neljäsosalla esiintyy hankalaa pidempiaikaista kipua.

Lisätietoa syöpäkivuista:

Mayo klinikan englanninkieliset sivut syöpäkivuista.
Cancer-Pain.orgin englanninkieliset sivut syöpäkivuista.